Skip to content

Neem een kijkje in ons fotoboek: 60 jaar Van Oorschot Aluminium

Voor ons 60-jarig jubileum hebben we een fotoalbum samengesteld met bijzondere foto’s uit de geschiedenis van ons familiebedrijf. Vader Karel van Oorschot deelt aan de hand van een aantal foto’s zijn mooiste herinneringen.

30 jarig jubileum

‘Net als mijn vader, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in techniek en dingen maken. Vanaf mijn lagere schooltijd, liep ik al achter mijn vader aan. Het bedrijf zat toen nog achter ons woonhuis. Ik volgde hem gewoon de werkplaats in om te kijken wat hij ging maken. Toen ik oud genoeg was om zelf mee te helpen, deed ik dat tijdens iedere schoolvakantie. Zo ben ik het vak en het bedrijf ingerold.

Deze foto is gemaakt in 1991 tijdens ons 30-jarig bedrijfsjubileum. Dat was het moment dat ik het bedrijf van mijn vader overnam. Samen met mijn vrouw Anja heb ik het bedrijf 30 jaar gerund. Anja deed de administratie en de boekhouding en ik alle andere werkzaamheden. Sinds 1 juli van dit jaar is Anja met pensioen. En wat ik zo bijzonder vind is dat ik dertig jaar na deze foto, het bedrijf heb overgedragen aan onze zonen Bart en Mark.

De eerste generatie van Oorschot

Dit zijn Frans en Nelly van Oorschot op hun trouwdag in 1955. Een jaar later werd ik geboren. Van Oorschot Aluminium bestond nog niet. Mijn vader werkte destijds bij Klokkengieterij Petit & Fritsen. Daar maakte hij het constructiewerk waar de klokken in te komen hangen. Steeds meer mensen wisten dat Frans heel handig was. Zo kreeg hij steeds vaker opdrachtjes om iets van staal te maken. Een raam, een hekwerk, een trap, hij kon alles maken. Mijn vader besloot dat hij niet meer voor een baas wilde werken en schreef zich in 1961 in bij de kamer van koophandel. Het officiële begin van ons familiebedrijf.

De liefde voor techniek zat er al vroeg in

Mijn vader Frans wilde altijd al dingen maken. Hij had een passie voor techniek. Na de basisschool ging hij naar de Lagere Technische School (LTS) om te leren werken met zijn handen. Die kennis kwam goed van pas, bij het maken van zijn eerste profielen met handverstekzaagjes en popnagels. Vandaag worden de profielen automatisch gestuikd, maar het vakmanschap dat is altijd gebleven.

Hoe begin je je eigen bedrijf?

Bij Van Oorschot bouwen we dat gewoon zelf. In 1961 begon mijn vader Frans officieel voor zichzelf. Eerst vanuit het schuurtje achter zijn ouderlijk huis aan het Hemelrijksdijkje in Helmond. Toen hij daar uitgroeide, kocht hij het stuk grond achter zijn eigen huis aan de Gerwenseweg in Stiphout. Daar bouwde hij zelf zijn eigen loods. In 1976 werd deze locatie wederom te klein en verhuisde het bedrijf naar de Tussendijk.

We hebben op 3 locaties gezeten totdat we in 2001 op onze huidige locatie aan de Waterbeemd terecht kwamen. En ook nu groeien we uit ons jasje. Net als mijn vader 60 jaar geleden, ben ik ik druk bezig met de uitbreiding van ons huidige pand. Doel is dat de extra verdieping voor ons jubileumfeest klaar is!

Onze eerste buitenlandse opdracht

In 1982 kregen via een Nederlands bouwbedrijf onze eerste buitenlandse opdracht. We mochten aluminium kozijnen leveren voor 600 Center Parcs huisjes in het Franse Orleans. De eerste levering deden we met ons eigen auto. Stonden we daar aan de Franse grens, zonder de juiste papieren. Daar leerden we een belangrijke les. Voor de tweede rit schakelden we dus een transportbedrijf in. Vanaf dat moment verliep het project soepel. Vandaag de dag werken we nog altijd met een vaste transportpartner (Guitjens transport). Zij zorgen er elkaar voor dat het papierwerk geregeld is én al onze materialen zijn verzekerd. Dit project was een goede les.

Met pensioen? Dat is niets voor mij!

Nog iedere dag loop ik even binnen op de zaak. De hele dag thuiszitten is niets voor mij. Bart en Mark runnen het bedrijf en dat geeft mij veel rust. Tegelijkertijd heb ik nog wel mijn eigen interne projecten.

Mijn vader vond het moeilijk om complimenten te geven. Dat heb ik bij mijn jongens anders gedaan. Waar mijn vader en ik kleine zelfstandigen waren, bouwen zij het bedrijf nu uit. Ze hebben meer personeel en doen grotere projecten. Ik laat ze hun gang gaan, zodat zij zich kunnen ontplooien. En waar nodig, spring ik bij. Mijn huidige project is het uitbouwen van ons bedrijfspand. Zo kunnen de jongens blijven groeien. En ons (o)pa? Die was daar hartstikke trots op geweest’.

Meer zien? Kom langs!

Wil je meer weten over de geschiedenis van ons familiebedrijf? Kom dan gerust eens langs. Wij laten je trots de rest van ons fotoboek zien.