Skip to content

Hoofdwerkvoorbereider Daan groeit met ons mee

Hoofdwerkvoorbereider Daan van der Laak

Ruim 10 jaar geleden begon Daan van der Laak bij Van Oorschot Aluminium als tekenaar. Als vijfde medewerker was hij toen het tweede niet-familielid. Inmiddels werken er 35 medewerkers en is Daan doorgegroeid tot hoofdwerkvoorbereider. ‘Dat ik mag meegroeien met het bedrijf, dat vind ik het mooiste aan mijn baan.’

Na zijn studie Bouwkunde ging Daan aan de slag bij een architectenbureau. Door de crisis ging het daar steeds slechter en kwam hij via via terecht bij Van Oorschot Aluminium. ‘Ik begon als tekenaar. In de begin jaren deden we slechts een paar woonhuizen per jaar. Nu maken we hele woontorens! De groei die we doormaken, maakt mijn werk erg leuk.’

Alle stappen goed plannen

Daan is verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding. ‘Wanneer er een nieuwe opdracht binnenkomt van een aannemer, dan werken we eerst alle kozijnen uit. De klant beoordeelt onze tekeningen en na akkoord kopen wij de materialen in. Van de profielen tot het glas en hang- en sluitwerk. Daarna maken we de productietekeningen en gaan de kozijnen de productie in. Ik stuur de jongens aan om op tijd te tekenen, bestellen en produceren zodat de aluminium kozijnen op tijd op de bouw zijn. Het is mijn taak om alle stappen van het productieproces goed te plannen.’

Van Oorschot Aluminium project Cacaofabriek

Mooiste projecten uit de regio

Een favoriet aluminium product heeft Daan niet. ‘Vaak kiest de architect het type deuren, ramen, vliesgevels, schuifpuien en vouwwandendeuren. Wij adviseren uiteraard wel over de mogelijkheden, uitvoeringen en materialen.’ Wanneer hij in de regio rondrijdt, vindt hij het altijd leuk om zijn projecten terug te zien. ‘Bijvoorbeeld De Cacoafabriek in Helmond, dat blijft een indrukwekkend gebouw. En in Eindhoven zijn we nu bezig op het oude Campinaterrein dat transformeert naar De Caai. Ook zo’n mooi project. Buiten de regio ben ik trots op hotel Ibis Styles in Arnhem, een project dat ik helemaal heb uitgewerkt.’

Buiten werktijd op de tribune bij PSV

Daan komt zelf niet uit Helmond, maar wel uit de regio. ‘Ik woon in Geldrop, samen met mijn vrouw en twee dochters. Hier tennis ik graag en ik heb een seizoenkaart van PSV. Al jaren moedig ik vanaf de tribune mijn club aan samen met mijn vrienden.’ Ook in zijn eigen woonplaats timmert Van Oorschot Aluminium flink aan de weg. ‘We zijn nu bezig met deel 4 van nieuwbouwplan De Jonkvrouw. Dat worden ook weer hele mooie appartementen voor senioren.’

Ieder zijn vak

Thuis wordt er echter niet veel gebouwd. ‘Ik heb twee linkerhanden, daarom werk ik achter een computerscherm. Dat ik bouwkunde gestudeerd heb, wil niet zeggen dat ik kan metselen. Een architect hoeft ook niet zelf te kunnen timmeren! Wel weet ik precies hoe je een project moet maken. Dus laat mij het werk maar voorbereiden. Ieder heeft zijn eigen vak.’

Fijne sfeer, korte lijnen en doorgroeien

Blijft hij tot zijn pensioen bij Van Oorschot Aluminium werken? ‘Ik ben nog jong he!’, grapt Daan. ‘Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt, maar ik heb het hier nog altijd hartstikke goed naar mijn zin. Ik voel me echt onderdeel van dit familiebedrijf. De sfeer is prettig en laagdrempelig. Ik loop zo binnen bij Bart en Mark en dat geldt andersom ook. Het mooiste vind ik dat ik met het bedrijf mee mag groeien. Voorlopig ga ik dus nergens heen!’

Heeft het verhaal van Daan jou ook zo enthousiast gemaakt? We zoeken nog een 3D-tekenaar/werkvoorbereider. De vacature vind je hier!