Skip to content

Officieel met pensioen, maar Karel van Oorschot houdt nog altijd een oogje in het zeil

Karel van Oorschot op de heftruck

Een half jaar geleden ging Karel van Oorschot met pensioen. Hij behaalde zijn golfvaardigheidsbewijs, maar stond nog maar één keer op de baan. Hij is nog regelmatig bij Van Oorschot Aluminium te vinden. Zoals hij zelf zegt: ‘Als je altijd een eigen zaak hebt gehad, kun je niet ineens stoppen.’

Wanneer we Karel bellen, rijdt hij op de heftruck. ‘Naast onze bedrijfsruimte aan de Waterbeemd, hebben we nog twee bedrijfshallen. Hier slaan we onze producten op. Ik zorg ervoor dat alles op de juiste plek staat door het transport te regelen en op de heftruck de materialen netjes te ordenen.’

Genieten van zijn pensioen
Op zijn 67e ging hij officieel met pensioen. ‘Ik geniet heel erg van mijn pensionering. Met mooi weer ga ik regelmatig en paar dagen weg. Wandelen, fietsen of samen met mijn vrouw naar ons vakantiehuis in Zeeland.’ Maar als hij thuis is, loopt hij dagelijks even binnen. Zijn vrouw Anja ging tegelijk met Karel met pensioen. ‘Zij is helemaal gestopt met haar werkzaamheden en houdt zich bezig met haar vele hobby’s. Toch mist zij de zaak ook. Iedere keer als ik thuiskom, vraagt ze hoe het was. Goed, zeg ik dan altijd.’

Bart en Mark doen het hartstikke goed
Om er zeker van te zijn dat het ook echt goed gaat, loopt Karel regelmatig even binnen bij de calculatieafdeling. ‘Dan vraag ik of ze nog genoeg te berekenen hebben. Als ze daar nog voldoende werk hebben, dan weet ik dat het wel goed zit.’ Hij schikt zich in zijn nieuwe rol. ‘Bart en Mark hebben hun eigen visie. Daar moet ik me bij neerleggen en niet tussenkomen. Dat doe ik dan ook niet, want zij doen het samen hartstikke goed.’

Derde generatie
Karel nam het bedrijf destijds over van zijn vader. Maar dat is niet te vergelijken met de zaak van nu. ‘Mijn vader begon met niets. Hij heeft het bedrijf heel langzaam opgebouwd. Toen ik het overnam was er veel minder omzet en minder personeel dan nu. Ook werkten we met een ander product. In het begin maakten we stalen ramen en deuren. Dat is nu allemaal van aluminium.’

Grote projecten in de regio
Ook de projecten worden steeds groter. ‘Het mooiste project vind ik de OranjeKade in Helmond; veertien gebouwen met daarin maar liefst 267 appartementen. Daar zijn we drie jaar mee bezig geweest.’ En ook in Eindhoven werkt Van Oorschot Aluminium aan een megaproject. ‘Voor vier enorme woontorens van project De Caai hebben we alle deuren en kozijnen mogen leveren. Ik hoop dat de vijfde woontoren ook gaat volgen.’

Trots op het familiebedrijf
Karel is trots op hoe zijn zonen het familiebedrijf laten groeien. ‘We bestaan toch al mooi ruim 60 jaar. Die mijlpaal hebben we samen goed gevierd. Mark en Bart zijn goed bezig. Het bedrijf blijft maar groeien. En ondanks de recente uitbreiding, groeien we nu alweer bijna uit onze productielocatie. Ik blijf gewoon af en toe nog eens meekijken en meezoeken naar nog wat meer vierkante meters bedrijfsruimte. Ik mag als vader zeker niet klagen over hoe mijn kinderen de zaak hebben overgenomen. En dat dat doe ik dus ook zeker niet!’