Skip to content

Van het voetbalveld naar de bouw: de toptransfer van projectleider Jan

Projectleider Jan van der Putten

Eigenlijk wilde hij profvoetballer worden. Bij Helmond Sport haalde Jan van der Putten bijna het eerste. Toch maakte hij een transfer van het voetbalveld naar de bouw. Bij Van Oorschot Aluminium begon hij als monteur en werkte zich op tot projectleider. Van kleine appartementencomplexen realiseert hij nu Champions League projecten. Voor wie hem nog niet kent, dit is onze Jan!

 Op de middelbare school speelde Jan twee seizoenen in de jeugdopleiding van PSV. ‘Ik begon op de havo/vwo, maar was altijd aan het trainen. Met mijn studieboeken nog dicht in de verpakking, slaagde ik uiteindelijk voor het VMBO. Ik was 16 en wist niet goed wat ik wilde doen. Het werd CIOS, een sportopleiding. Voetballen deed ik inmiddels bij Helmond Sport. Het is moeilijk om het in de topsport te maken. Via het voetballen kende ik iemand die werkte in de bouw. Dat leek me wel wat.’

Van PSV naar Van Oorschot Aluminium

Binnen de bouw speelde zijn topsportmentaliteit weer op. Jan wilde doorgroeien. Via gemeenschappelijke vrienden, kwam hij in contact met Bart van Oorschot. ‘Bart nodigde me uit om te komen praten. Drie dagen na dat gesprek, tekende ik mijn contract.’ Zo begon hij inmiddels alweer 6 jaar geleden in de montage als monteur om ervaring op te doen.

Doorgroeien tot projectleider

Binnen twee jaar groeide het bedrijf zo hard, dat Bart meer ondersteuning nodig had. ‘Zo kreeg ik de kans om door te groeien naar montageleider. Toen Bart ook niet meer alle projecten alleen kon leiden, werd Jan projectleider. In de loop der jaren is er veel veranderd. ‘Toen ik begon in de montage, werkten we aan een appartementencomplex van 38 woningen. Dat was toen een prestigeproject. Nu plannen we een project van 45 woonunits ‘tussendoor’, bij wijze van.’

Meest leerzame project

En wat is zijn mooiste project? ‘De mooiste projecten, zijn de projecten waar ik de meeste hoofdpijn van heb gehad. Daar heb ik het meest van geleerd. In het centrum van Arnhem werd het Ibis Style hotel gebouwd. Door de centrale ligging vlakbij het station kon er geen vrachtwagen komen. Ook was er 0 opslagruimte in het centrum. Twee keer per week was ik op locatie om alles te regelen. Uiteindelijk is het gelukt. Het is ook nog eens een heel mooi gebouw geworden met ronde vormen. Voor mijn eigen leerproces was dit een hele belangrijke.’

Champions League projecten

Zijn favoriete projecten zijn grote werken. Bart en Jan hebben een goede werkverdeling. ‘Bart doet liever woonhuizen, die heeft namelijk al hoogtevrees op een steiger van drie meter’, grapt Jan. ‘Een van onze lopende projecten is de Fontys Campus aan de Rachelsmolen. Dit zijn drie losse gebouwen. En aan de OranjeKade worden 265 woningen gerealiseerd. Iedereen in Helmond kent deze plek en dit project. Dit is dan ook echt een Champions League project voor ons.’

Familiebedrijf

Hoewel hij slechts voor twee andere werkgevers heeft gewerkt, merkt Jan goed dat dit een familiebedrijf is. ‘Bij Van Oorschot Aluminium is geen hiërarchie. Bart en Mark lopen hier iedere dag binnen en maken dan een rondje. Ze vragen altijd hoe het gaat, op het werk, maar ook thuis. Dat stukje menselijkheid vind ik heel fijn. Ook Karel loopt hier nog de hele dag rond. Hij maakt dezelfde lange dagen of langer als ik, ondanks dat hij het eigenlijk rustiger aan zou doen. Maar als je blijft uitbreiden, dan is er altijd werk.’

Voetballers mogen altijd bellen

Van voetballer, naar de bouw. Van monteur, naar projectleider. Jan heeft mooie stappen gemaakt. ‘De dag dat ik mijn eerste contract tekende bij Bart en Mark, is de beste keuze die ik in mijn carrière heb gemaakt.’ En nu verder? ‘Het grappige is dat ik vandaag een profiel aan het schrijven ben voor een montageleider. Als eerste kijken we intern of iemand diezelfde stap wil en kan zetten die ik gemaakt heb. Dat zou het mooiste zijn. Zo niet, dan gaan we extern kijken. En mocht er nog een voetballer zijn die ook de overstap wil maken naar de bouw, dan mag die altijd bellen!’